Husholdningsskole på efterskole

Sociale gevinster ved en husholdningsskoler

At der er store sociale gevinster ved husholdningsskoler er en påstand, der naturligvis kræver underbyggelse, og det er præcist, hvad jeg vil gøre i denne artikel. Artiklen tager udgangspunkt i et virtuelt besøg på en af Danmarks mest efterspurgte husholdningsskoler – en efterskole beliggende i Vejle i Jylland. Beliggenheden er for så vidt ligegyldig i relation til den sociale gevinst, men naturligvis er den ikke ligegyldig i den overordnede uddannelse, de unge på efterskolen får. AT bo og lære i provinsen i skønne omgivelser er en uvurderlig fordel – især for unge fra stenbroen, der jo unægtelig lever i et andet miljø til hverdag.

Hvorfor er husholdningsskoler en social gevinst?

At vores samfund i dag er i opløsning på mange fronter, er der nok ikke mange, der er uenige i. Værdier udfordres og nedvurderes til fordel fro andre og måske knapt så solide værdier. Engang legede børn udenfor hele dagen – i dag sidder mange foran computeren, når de ikke er i skole. På mage fronter er den sociale udvikling, dannelse og opdragelse udfordret af teknologien og vores hele samfundsstruktur. Og alt for mange mennesker bliver jo tykke og skal opnå et vægttab.

Men én ting er givet: Alle mennesker skal spise. Og det er sikkert som Amen i kirken, at er der noget, der kan samle mennesker, er det både det at tilberede og efterfølgende indtage et godt måltid. Her skrider kulturelle, sociale og andre forskelle i baggrunden til fordel for måltidet. Og det er desværre en værdi, der fylder mindre og mindre i moderne familier, hvor vi ofte ser, at familien ikke engang indtager hovedmåltiderne sammen.

Det er en af de ting, denne efterskole for 10. klasse kan råde bod på. Og det kan den via det enkle at skabe grundlæggende viden om mad. Både det at finde rette råvarer, tilberede dem og bestemme smagsnuancer etc. Og da der jo ER tale om en efterskole, indtages måltiderne i samling, hvilket for mange elever er en ny oplevelse i forhold til den hverdag, de har i deres eget hjem.

Ved at LÆRE om gastronomi og husholdning, opnår eleverne færdigheder, der gør det sjovt at lave mad, og det er færdigheder, de tager med sig videre i livet og forhåbentlig ind i deres egne familier. Igen kan vi ikke understrege nok, hvor vigtig netop det at spise sammen er. Det giver social forståelse, respekt og et samlingspunkt, hvor dagen kan diskuteres, historier fortælles og videregives.

Jysk efterskole lige i midten

Skolen for gastronomi, musik og design ligger lige i udkanten af Vejle i skønne omgivelser – og Vejle er jo egentlig temmelig tæt på at være lige i midten af Danmark. Eleverne kommer da også fra hele landet, og skolen kan huse 90 elever. Der er både enkeltværelser og dobbeltværelser på efterskolen fro 10. klasse, der i øvrigt i særlige tilfælde kan optage dagselever, hvis der er særlige grunde hertil.

Vi vil nu anbefale et fuldt efterskoleophold, da den sociale gevinst ved at bo sammen er stor.

Har du selv været på efterskole eller kender du nogen, der har – og vil du dele dine erfaringer?

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *