Musikinstrumenter er sociale

Det sociale i musik

Musik er en yderst social kunstart – det er der vist ingen, der vil betvivle. Og netop musik kan samle mennesker på adskille niveauer og på tværs af både sociale skel og geografi. Det er i høj grad en udtryksform, der bringer mennesker sammen og kan skabe forståelse. Lad os i denne artikel se lidt på, hvad det egentlig handler om med musik og det sociale aspekt.

At lytte til musik

At lytte til musik kan jo ske både i gengivelse (via højttalere og lydanlæg) og som live musik spillet på musikinstrumenter af forskellig art. Mangfoldigheden af musikinstrumenter er overvældende, ligesom de forskellige musikformer er det. Her handler det i høj grad om smag, og den kan som bekendt ikke diskuteres, hvorfor vi ikke begiver os ud i den diskussion her. Vi vil dog lige smide et link til en sang, der i vores øjne afspejler høj kvalitet i “moderne musik”:

Mennesker på tværs af alle skel mødes til koncerter og andre ormer for live optræden, hvor musik indgår – og for en stund er de fælles om netop det at lytte og lade sig begejstre. Derfor er musik ofte en kommunikativ kanal, der benyttes til at sprede politiske og sociale budskaber. Og det er der som sådan intet galt i.

Lige så ofte er lytning til musik en soloaffære, hvor den lyttende sidder i sit hjem eller andre steder og lader sig henrive af musikken. Mange musikelskere sværger til høretelefoner, når de lytter, da de dermed ikke forstyrres af udefra kommende lyde:

God og effektiv høretelefon

Andre foretrækker højttalere – og ofte i virkelig Hi-Fi kvalitet. Igen: Det er en smagssag.

At spille musik selv

For den udøvende er der et ubegribeligt stort udvalg af musikinstrumenter – se oversigt over musikinstrumenter her – og her er det både evner og især interessen, der ofte er udslaggivende for valget af musikinstrument. Mange musikere kan i øvrigt spille på flere instrumenter.

Jeg er ikke musiker selv, men jeg kender flere, der på enten amatørniveau eller professionelt niveau spiller musik, og de kan samstemmende berette om, hvordan de både opnår en utrolig afstressende effekt af at spille og samtidig formår at samle mennesker omkring sig. De fortæller, at når de sætter sig ned og spiller på deres instrument, er det som om, at alle denne verdens problemer forsvinder for en stund.

Et enkelt eksempel er Einar, som bor lidt nede af gaden fra mig, Han spiller på harmonika, og uanset hvor og hvornår han spiller, er det alle – unge som gamle – der samles og lytter. På trods af, at mange unge umiddelbart rynker på næsen af harmonikamusik, sker der altså bare noget, når der spilles live og med entusiasme. Dette kan virksomheden Danguitar i øvrigt bekræfte, i det de oplever en stærkt stigende efterspørgsel far yngre musikere efter hamonikaer (se mere her)

Hvad med dig selv? Har du erfaringer som udøvende musiker? Eller er du blot en af dem, der nyder musik?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *