Unges ustyrlige økonomi

Mange unge har svært ved at holde styr på deres økonomi. 30% af unge i alderen 18-25 år har taget et kviklån også kaldet online forbrugslån eller hurtig lån, og 35% af unge i alderen 18-25 år sparer slet ikke op. De danske unge har sammenlignet med deres nordiske ligemænd ingen kontrol over deres økonomi. Heldigvis findes der hjemmesider, der kan unge mennesker, så de ikke ender i kviklåns-fælden og i RKI – Husk, at der er fortrydelsesret på disse kviklån. En af disse hjemmesider er blandt andet Trygt.dk, hvor man stiller alle slags spørgsmål vedrørende kviklån, forbrugslån, SMS lån og lån generelt.Dette er på trods af, at mange unge alligevel mener, at de har fuld kontrol over deres økonomi. Mange unge har ingen ide om, hvad ordet ”rente” dækker over. Nogle mener, at økonomi og budget planlægning skal på skoleskemaet. På denne måde sikrer danskerne sig, at de unge har kontrol over deres økonomi, når de kommer ud i den store verden. De har behov for undervisning. Dette skal sikre, at de ikke bruger alle deres penge og er nødsaget til at optage kviklån for at kunne dække deres udgifter.

Mange unge overtager også deres forældres dårlige økonomivaner, og derfor er det en skam at økonomi og budgetplanlægning ikke står på skole skemaet. De mangler viden om de helt basale økonomiske begreber og mekanismer. Mange unge ved ikke, hvad et rådighedsbeløb er. De har heller ikke overblik over deres månedlige udgifter og indtægter.

Starter ved forældrene
Det er ikke blot de unge, der har svært ved at styre deres økonomi, også de voksne har svært ved at have et overblik. Det er oftest dette, der er smittet af på børnene og har forværret deres økonomi. Her kan der være tale om en social arv, som er svær at rive sig ud af.

Der er begyndt at finde flere og flere hjælpe midler til at lære om økonomien, og til at hjælpe med at lave et budget. Der er bl.a. en app der hedder LommeBudget, dette er beregnet til at hjælpe unge med at have kontrol over deres økonomi. Den kan dog også bruges af voksne. Danske bank tilbyder også, hvad de kalder et ”online-læringsunivers” hvor unge og voksne har mulighed for at gå og søge råd og vejledning til deres økonomi.

App’en lommebudget der er lavet primært til unge er lavet for at hjælpe på deres løn og lommepenge. Det skal virke som en øjenåbner for unge. De indtaster det beløb, de har købt for, når de handler ting, og dette vil så medvirke til at give et overblik og fungere som en øjenåbner for, hvad du smider i kurven i løbet af et måned.

Kilde: Smart Lån Danmark

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *